Saviugdos klubas Skuode – didesniam tėvų įsitraukimui į mokyklos veiklas

Saviugdos klubų idėja švietimo įstaigose pasiteisino, tai buvo unikali galimybė susėsti visoms trims „grandims“ ir išsikalbėti. Nariai noriai rinkosi į užsiėmimus, kaskart vis drąsiau reiškė savo mintis, kėlė problemas, bendromis jėgomis aptarė aktualiausių problemų sprendimo galimybes, analizavo, kurias aptartas priemones būtų galima įgyvendinti konkrečioje mokykloje.

Pastebėta, kad silpniausia grandis mokyklos bendruomenėje – tėvai. Problema ne tik prisikviesti tėvus į mokyklą, bet ir atėjusius prakalbinti, įtraukti į kokią nors veiklą. Svarbu pažymėti, kad tai nėra daroma piktybiškai. Priežastis yra ta, kad tėvai per mažai žino apie mokyklos gyvenimo aktualijas, ugdymo procesą, dažnai nesijaučia pilnaverčiais diskusijos dalyviais. Be to, jie motyvuoja, kad tėvų susirinkimai nėra pakankamai informatyvūs, o kitokių dalyvavimo formų jie savarankiškai net neįvardina. Taip pat tikslinga pastebėti, kad mokyklos administracija, mokytojai yra suinteresuoti aktyviu tėvų dalyvavimu mokyklos veikloje, tačiau nesugeba jų „prisikviesti“.

Labai svarbu, kad diskusijos metu tiek tėvai, tiek mokytojai pripažino, kad ne visada jų nuomonė yra teisinga, kad geriausią sprendimą galima priimti derinant nuomones, pasinaudojant įvairiapusėmis žiniomis ir patirtimi. Saviugdos klubų užsiėmimų metu buvo aptartos labai įvairios temos, tačiau kiekvieno susirinkimo metu nuolat buvo grįžtama prie aktyvesnio tėvų dalyvavimo sprendžiant mokyklos bendruomenei aktualias problemas.

Projekto eigoje paaiškėjo, kad pagalbos reikia ne tik tėvams, bet ir mokytojams, administracijos atstovams, mokiniams: mokytojams ir administracijai reikia padrąsinimo išbandyti naujus tėvų aktyvinimo metodus, tėvų susirinkimo organizavimo formas ir būdus; mokiniams reikia suteikti daugiau laisvės veiklai, dažniau pasiklausti jų nuomonės priimant sprendimus. Ypatingai svarbu – švietimas tėvams. Šito niekas neorganizuoja, nefinansuoja, viskas lyg ir paliekama Pažymėtina, kad ypač svarbu – psichologinė pagalba visoms trims grandims – tėvams, mokiniams ir mokytojams, tačiau Skuode tokia pagalba yra praktiškai neprieinama.

Apie įgyvendintus mini projektėlius.

1. Tėvų susirinkimų organizavimo tobulinimas:

1.1. nutarta, kad į susirinkimą tėvus pakvies ne mokytojai, bet patys tėvai.

Susirinkimas taip pat buvo netradicinis – pritaikytas saviugdos klubo veiklos metodas – grupėse diskutuota aktualia tema „Ką daryti, kad tėvai aktyviau įsijungtų į mokyklos veiklą?“. Išvada – tiek tėvams, tiek mokytojams toks metodas patiko, pateikta daug pasiūlymų, kuriais mokyklos administracija pažadėjo pasinaudoti.

1.2. Nutarta pabandyti keisti klasės tėvų susirinkimų organizavimo tvarką, tematiką – kiekvienas susirinkimas turėtų būti skirtas konkrečiai problemai spręsti. Labai svarbu klasės auklėtojo pasirengimas susirinkimui, gerai apgalvota informavimo apie susirinkimą priemonės ir būdai, leidžiantys pabrėžti analizuojamos problemos mastą ir svarbą kiekvienam mokiniui, visai mokyklos bendruomenei.

2. Analizuojant patyčių temą, nuspręsta bandyti įgyvendinnti vieną iš mokinių pasiūlytų priemonių – reguliariai klasės valandėlių metu organizuoti atvirus pokalbius (visos klasės, klasės grupių – mergaitės, berniukai ar pan.), kurių metu kiekvienas turėtų galimybę

pasakyti, kokie draugų žodžiai ir/ar veiksmai jam yra nemalonūs, įžeidžiantys, skaudinantys ir pan.

Visi išvardinti mini projektėliai buvo vienkartiniai, jie kol kas nedavė apčiuopiamos naudos, tačiau parodė, kad bendromis pastangomis galima pasiekti geresnių rezultatų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.