Dėl galimų teisės pažeidimų, galimos korupcijos ir neskaidraus Viešųjų pirkimo organizavimo įsigyjant maisto produktus ikimokyklinėms įstaigoms Vilniaus m. savivaldybėje

Atviras laiškas

Dėl galimų teisės pažeidimų, galimos korupcijos ir neskaidraus Viešųjų pirkimo organizavimo įsigyjant maisto produktus ikimokyklinėms įstaigoms Vilniaus m. savivaldybėje

2015 m. kovo 5 d.

Vilniaus miesto savivaldybės Merui A. Zuokui
Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariams
Viešųjų pirkimų tarnybai
Vilniaus miesto apylinkės prokuratūrai
Specialiųjų tyrimų tarnybai
Visiems vilniečiams

2015 metų vasario 27 dienos rinkimų išvakarėse, slaptai nuo visuomenės ir suinteresuotų pusių, buvo įvykdytas Vilniaus miesto savivaldybės organizuotas Viešųjų pirkimų konkursas maisto produktams Vilniaus m. ikimokyklinėms ugdymo įstaigoms pirkti. Kaip tikriausiai ir buvo planuota, konkurse, kuriame tūrėtų turėti galimybę dalyvauti dauguma Lietuvos maisto produktų gamintojų ir ūkininkų, galėjo dalyvauti tik dvi įmonės: UAB „Pontem“ ir UAB „Sanitex“, o tai nesukuria konkurencijos ir iškreipia konkurso esmę. Kaip ir visuose iki šiol buvusiuose, Vilniaus miesto savivaldybės „organizuotuose“ Viešųjų pirkimų konkursuose maisto produktams ikimokyklinėms ugdymo įstaigoms įsigyti, tradiciškai laimėjo garsioji UAB „Pontem“. Kitai stambiai Lietuvos įmonei — UAB „Sanitex“, teko tenkintis galimybe tiekti tik žuvies bei mėsos produktus. Abi dalyvavusios įmonės nėra nei ūkininkai, nei gamintojai, o maisto produktų perpardavinėtojai. Nė vienas Lietuvos mėsos, paukštienos, duonos, kruopų, pieno gamintojas, ar ūkininkas, auginantis vaisius ir daržoves Lietuvos žemėje, deja, konkurse dalyvauti negalėjo dėl matyt specialiai sukurtų akivaizdžiai perteklinių konkurso reikalavimų.

Dar gerokai prieš vokų plėšimo datą, dėl organizuojamo galimai neskaidraus pirkimo, išsiuntėme raštus Vilniaus m. savivaldybės merui A. Zuokui ir visiems Tarybos nariams, taip pat Viešųjų pirkimų tarnybai, Konkurencijos tarybai, Vilniaus miesto prokuratūrai, Vilniaus mieto savivaldybės kontrolieriui.

Deja, kaip visada, nei meras A. Zuokas, nei jo pavaldiniai, į LTF rašte dėl Konkurso išdėstytus aiškius neatitikimus įstatymui neatkreipė dėmesio, pateikti argumentai dėl Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimų nepasirodė svarbūs ar reikšmingi. Pažymime, kad panašus scenarijus vyko ir 2014 metais organizuojant tokį patį Konkursą, tik tuomet Viešųjų pirkimų tarnyba įvertino LTF argumentus ir sustabdė Konkursą, taip užkirsdama kelią įgyvendinti po perteklinėm konkurso sąlygom galimai paslėptus korupcinius interesus ir nešvarius „kažkieno“ kėslus.

Viešųjų pirkimų tarnybos ir prokuratūros atsakymų kol kas negavome. Šiuo metu yra neaišku, ar Vilniaus ikimokyklinių ugdymo įstaigų tėvų interesus pažeidžiantis ir galimai korupcinis „konkursas“ bus sustabdytas, ar bus bandoma spėti į „paskutinį traukinį“, skubos tvarka pasirašant sutartį su pastoviu ir pagrindiniu Konkurso „laimėtoju“.

Vilniaus m. Savivaldybės kontrolieriaus atsakymas į LTF raštą buvo trumpas: šiuo metu mūsų prašymas nebus nagrinėjamas, dėl to, kad jis nepapuola į savivaldybės kontrolės ir audito 2015 m. planus, ir bus nagrinėjamas tik 2015 m. konsoliduotų ataskaitų rinkinio ir biudžeto vykdymo audito apimtyje.

Kyla pagrįstas įtarimas, kad jaučiantis savo savivalės pabaigą, „Meras ir Co“, bet kokia kaina nori prastumti galimai korupcinės sutarties pasirašymą.

Jau gauta, aiški ir nedviprasmiška Konkurencijos tarybos pozicija, kuri išdėstyta atsakyme į LTF raštą:
„Pirkimų sąlygose nurodyti reikalavimai turi būti objektyvūs, pagrįsti ir proporcingi siekiamam tikslui, kadangi nustatyti pernelyg aukšti reikalavimai mažina ūkio subjektų galimybes dalyvauti viešajame pirkime, tokiu būdu keldami grėsmę konkurencijai, dirbtinai ją riboja. Dėl šių priežasčių Konkurencijos tarybai kyla pagrįstų abejonių dėl Konkurse keliamų reikalavimų pagrįstumo. Siekiant, kad pateikta informacija kuo operatyviau padėtų išsiaiškinti galimus teisės pažeidimus, … Raštą persiunčiame Viešųjų pirkimų tarnybai”.

Matydami Vilniaus m. savivaldybėje vykstančius skubius ir neskaidrius procesus, galimai prieštaraujančius įstatymams ir aiškiai pažeidžiančius visuomenės interesą
Reikalaujame:
1. Nedelsiant sustabdyti ir nutraukti, viešąjį interesą pažeidžiantį ir galimai korupcinį Viešųjų pirkimų konkursą maisto produktams Vilniaus m. ikimokyklinėms ugdymo įstaigoms įsigyti.
2. Išsiaiškinti ir teisiškai įvertinti atsakingus asmenis už viešąjį interesą pažeidžiančio ir galimai korupcinio Viešųjų pirkimų konkurso organizavimą.
3. Naują konkursą organizuoti atsižvelgiant į VPĮ reikalavimus ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegijos 2010 m. gegužės 4 d. civilinės bylos Nr. 3K-3-126/2010, nutarties išaiškinimą, kad konkurso sąlygų reikalavimai neturi būti didesni, nei būtini atsižvelgiant į perkamų paslaugų pobūdį ir apimtį.
4. Pirkimo objektą suskaidyti į grupes, kad tiesiogiai galėtų dalyvauti skirtingų maisto produktų grupių (mėsos, pieno, duonos ir kt.) gamintojai, ūkininkai bei kiti smulkieji verslininkai.
5. Sudaryti sąlygas kiekvienai ugdymo įstaigai pagal įstaigos ar/ir įstaigos tėvų bendruomenės pageidavimą pasirinktinai Konkursą organizuoti savarankiškai.
6. Savarankiškai organizuoti Konkurso nepanorusioms įstaigoms, besinaudojančioms centralizuoto konkurso metu pasirinkto tiekėjo paslaugomis, sudaryti galimybę keisti tiekėją esant poreikiui.
7. Organizuoti maksimaliai plačią tiekėjų apklausą, kurios pagrindu sudarytu sąrašu ugdymo įstaigos galėtų naudotis pasirinkdamos tiekėjus.
8. Įstaigos bendruomenei paprašius pagalbos, padėti organizuoti Konkursą.
9. Sudaryti Vilniaus m. savivaldybės tarybai atskaitingą darbo grupę naujo Konkurso sąlygoms parengti, įtraukiant visas suinteresuotas galimų užsakovų puses.

Lietuvos tėvų forumo ir Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio vardu
Lietuvos tėvų forumo pirmininkas
Audrius Murauskas

Audrius Murauskas tel. 8 698 36379, el. p. info@tevuforumas.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.