Pranešimas žiniasklaidai. Dėl kreipimosi į Lygių galimybių kontrolierių

Vilnius 2013 m. kovo 07 d.

 

Lietuvos tėvų forumas kreipėsi į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą dėl Lietuvos Respublikos Švietimo ir mokslo ministro įsakymo, pakeitusio Lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminų programą, tuo galimai pažeisdamas konstitucinį lygybės prieš įstatymą principą ir galimai diskriminuodamas moksleivius pagal kalbos ir tautybės požymius.

LTF dar 2011 metais aiškiai ir viešai yra išreiškęs savo poziciją dėl visų Lietuvos moksleivių lygių teisių ir galimybių Lietuvos švietimo sistemoje. 2013 m. vasario 20 d. švietimo ir mokslo ministro įsakymas pakeičiantis Lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino programą, ne tik sujaukė visos Lietuvos mokytojų, 12-okų ir kitų klasių moksleivių darnų mokymosi procesą, įnešė sumaišties, neaiškumo ir nepasitikėjimo mūsų valdžios gebėjimu laikytis galiojančių įstatymų ir LR Konstitucijos, šiurkščiai pažeidė didžiosios savo piliečių dalies interesus, bet ir brutaliai pamynė esminius demokratinės valstybės principus.

Ar yra bent viena valstybė Europoje ar visame civilizuotame demokratiniame pasaulyje, kurios visuotinėje švietimo sistemoje egzaminų programoje ir jų vertinime būtų daromos išimtys ir lengvatos kultūriniu, tautiniu, rasiniu, religiniu, socialiniu ar bet kuriuo kitu pagrindu? Taip, galima laikyti A ar B lygio egzaminą, galima laikyti mokyklinį ar valstybinį egzaminą, galų gale galima jo visai nelaikyti šiais metais ir išlaikyti kitais, kai būsi pasiruošęs, – demokratijos esminis principas šioje vietoje yra laisvas pasirinkimas, bet ne diskriminacinių išimčių ir lengvatų kelias. Paklauskite bet kurio moksleivio, išvykusio iš Lietuvos ir besimokančio Anglijoje, Lenkijoje, Norvegijoje, Vokietijoje, ar jam taikomos nors mažiausios lengvatos ir išimtys laikant abitūros egzaminus? Atsakymas – NE, nes čia visi lygūs ir prieš egzaminą, ir prieš įstatymą.

Turbūt nė vienas nenorėtume, kad autobusą vairuotų žmogus, turintis dviratininko teises, lėktuvą pilotuotų avia modelių mėgėjas, o mūsų sveikata rūpintųsi „palengvintą“ gydytojo egzaminą išlaikęs medikas. Todėl lygiai taip pat norime, kad ir mūsų vaikai, laikydami brandos egzaminus, visi gautų vienodas sąlygas ir galimybes, o ne kažkas, išlaikęs „palengvintą penktoko lygio“ egzaminą, paskui įgytų aiškų diskriminacinį pranašumą ir pirmenybę prieš kitus.

LTF pirmininkas

Audrius Murauskas

 

Asmuo kontaktams LTF Tarybos narys Darius Trečiakauskas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.