Saviugdos klubai pajūryje – stiprios bendruomenės ir realūs pokyčiai

Lietuvos tėvų forumo vykdomo projekto „Darni šeima, tvari mokyklos bendruomenė – ateities Lietuva“ organizuoti tėvų saviugdos klubai Klaipėdos S. Dacho bei Gargždų „Kranto“ progimnazijose sėkmingai išaugo į realiai veikiančias tėvų klubus. Abiejose mokyklose šių klubų pradžia buvo nelengva ir reikalavo skirtingo požiūrio į besiformuojančias bendruomenes, kurios skyrėsi tiek dalyvių skaičiumi, tiek požiūriu į tokio pobūdžio veiklas.

Gargždų saviugdos klubui, kuriame rinkosi tėvai ir nemaža dalis pedagogų, buvo būdingas uždarumas ir aiški jų pačių apibrėžtos bendruomenės vizija. Šios mokyklos bendruomenė, praeityje išgyvenusi ugdymo įstaigų reorganizaciją, kuri jų netenkino, suformavo tvirtą branduolį, kuris buvo pasiruošęs užtikrintai veikti ir įgyvendinti savo sumanymus, kurie tenkintų tiek vaikus, tiek, tėvelius, tiek pedagogus. Aktyvių diskusijų metu buvo bandoma pažinti ir spręsti esmines mokyklos bendruomenės problemas. Formuluojant saviugdos klubo strategiją, neretai skirdavosi dalyvių nuomonės, nelengva buvo rasti bendrų tikslų, tačiau jautėsi dalyvių pasitikėjimas ir tikėjimas savo galimybėmis bei noras nuveikti prasmingus darbus dėl vaikų, ugdytinių ir kartu dėl pačių savęs.

Klaipėdos S.Dacho progimnazijos saviugdos klubo pradžia nebuvo lengva, kadangi dalis tėvelių, pakviesti klasių auklėtojų į saviugdos klubą, nejuto didelio poreikio kurti tėvų bendruomenę, todėl klube išliko patys motyvuočiausi dalyviai. Džiugino tai, kad klaipėdiečiai buvo labai atviri ir geranoriški kitų ugdymo įstaigų tėvams bei pedagogams, pareiškusiems norą prisijungti prie šio saviugdos klubo. Formuojant klubo strategines nuostatas, tikslus, uždavinius, diskusijose gimdavo puikių idėjų, vizijų bei tikėjimo tokio klubo reikalingumu ir veikla. Aktyviose diskusijose buvo sprendžiama ateities mokyklos vizija, kurią pradžioje kiekvienas galėjo nupiešti tokią, kokią jis mato asmeniškai ir tik paskui buvo ieškoma bendro ir visiems priimtino mokyklos vaizdinio. Galima pasidžiaugti, kad šiandieną ši bendruomenė jau subūrė apie 80 tėvelių, kurie Mokytojų dienos proga ne tik vedė pamokas, bet ir vadovavo mokyklai.

Džiugu, kad šie saviugdos klubai „užkrėtė“ ir kitas ugdymo įstaigas poreikiu burtis į bendruomenes ir siekiu tobulėti, palaikyti vienas kitą ir tokiu būdu keisti mūsų visų ateitį.

Kristina Paulikė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.