Gresia masinis švietimo įstaigų vadovų keitimas į valdančiajai partijai lojalius

 

Lietuvos tėvų forumas (LTF) sužinojo, kad Švietimo ir mokslo ministeriją (ŠMM) valdantys Darbo partijos atstovai vėl užsimojo keisti mokyklų vadovų skyrimo tvarką. Ir turbūt ne atsitiktinai tie veiksmai ypač suaktyvėjo artėjant savivaldos rinkimams. LTF atstovai baiminasi, kad keičiama tvarka — tai regresas, ir mokykloms vėl galės vadovauti ne tie, kurie labiausiai tinka dėl savo kvalifikacijos ir patirties, o valdančiajai partijai lojalūs žmonės.

Neoficialiomis žiniomis, spalio 2 d. ŠMM ministro įsakymu buvo suformuota darbo grupė, į kurią nebuvo įtraukti ilgamečiai socialiniai partneriai — tėvų, mokinių organizacijos bei mokytojų profsąjungos. Darbo grupė suburta iš ŠMM ir jai pavaldžių įmonių bei vieno socialinio partnerio, veikiančio tik šeimos gerovės srityje. Taip, siekiant siaurų partinių tikslų, eilinį kartą imituojama demokratija.

Šiuo metu atrankos į vadovo postą procedūra susideda iš dviejų dalių. Antrojo etapo renkant ugdymo įstaigos vadovą konkurso komisiją sudaro ugdymo įstaigos bendruomenė — mokiniai, tėvai ir mokytojai, jie turi 40 proc. balsų, tiek pat balsų turi ir steigėjas — dažniausiai savivaldybės atstovas, o po 10 proc. – Švietimo ir mokslo ministerija bei kvalifikacijos tikrinimo įstaigos atstovas. LTF atstovų duomenimis, norima ne tik supaprastinti kvalifikacinius reikalavimus, bet ir neprileisti mokyklos bendruomenės prie sprendimų, t. y. palikti tik kaip pasyvų proceso stebėtoją.

„Dabar vienintelis skambantis argumentas — neva reikalavimai mokyklų vadovams per daug aukšti ir sudėtingi, nes net apie pusė pretendentų neįveikia pirmojo — kvalifikacinio vertinimo,  kuris trunka beveik 8 valandas.  Tik paklausykit, kaip argumentuojama: būsimi direktoriai neįveikia kvalifikacijos etapo  —  vienos darbo dienos konkurso. Įdomu, kas neįveikia? Gal tie pretendentai savo laiką aukojo ne profesinei kompetencijai tobulinti, o lojalumui savajai partijai stiprinti“, — stebisi LTF pirmininkas Audrius Murauskas

„Jei būsimiems direktoriams tikrai per sunkus vienos dienos egzaminavimas, tai ką kalbėti apie abiturientus, kurie laiko po 3–4 skirtingus egzaminus, ir toks maratonas bei įtampa trunka ne vieną dieną“, — sako Lietuvos mokinių parlamento (LMP) pirmininkas Juozas Vaidelis

Tačiau  toks konkursas — vienas iš geriausių būdų būsimo vadovo kompetencijai įrodyti. Juk nuo išmintingo vadovo priklauso mokyklos darbuotojų ir tūkstančių mokyklos moksleivių sėkmė. Matyt ne veltui mūsų tautosakoje gaji patarlė, teigianti, kad žuvis pūva nuo galvos.

„Matome, kad skaidrumas ir teisingumas dingsta ne tik kasdienėse ministerijos veiklose, bet net ir renkant mokyklų vadovus. Matyt ŠMM valdanti Darbo partija siekia ne progreso, o visiškos stagnacijos“, — niūrias prognozes vardija įtakingos mokytojų profsąjungos (LŠDPS) vadovas Andrius Navickas.

 

Lietuvos tėvų forumas

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.