Vilniaus paradoksas: maistas darželinukams – nekokybiškas ir dar brangesnis

Tėvai, gindami savo vaikus, ryžtasi net ir tam, kas iš pirmo žvilgsnio atrodo sunkiai įgyvendinama. Jų veiksmai ir norai kai kam gali pasirodyti pernelyg idealistiški, priminti Don Kichoto kovą su vėjo malūnais.

Taip galima vadinti ir siekį, kad vaikai darželiuose savo lėkštėse visuomet rastų sveiko, skanaus ir nebrangaus maisto.

Tokia išvada peršasi pasikalbėjus su sunerimusia darželių bendruomene, tėvų komitetais bei atsivertus maisto, tiekiamo Vilniaus darželiams, kokybės tyrimų rezultatus.

Buvo sunku patikėti, pamačius, kiek vienas į centralizuotą sistemą įjungtas Vilniaus darželis, kuriam maisto produktus tiekia didmenininkas „Pontem“, yra sudaręs produktų grąžinimo aktų. Jų – net 111. Ir tai greičiausiai dėl laiko stokos tikrai ne visi užfiksuoti atvejai tame darželyje, o tik grubiausi. Kaip, grąžinus atvežtus netinkamus produktus, tądien pamaitinti vaikus, kad ir jų pusryčiai, ir pietūs, ir vakarienė gramas į gramą, kalorija į kaloriją bei centas į centą atitiktų nustatytas normas?

Sakysite, kam nepasitaiko vienas papuvęs agurkėlis? Netyčia, nepastebėjo. O kaip sušvinkusi, smirdanti pasibaigusio vartojimo termino mėsa? Supeliję pekininiai kopūstai? Ir taip – 111 kartų!

Lietuvos tėvų forumas pabandė kapstyti giliau. Užsakėme kelių maisto produktų, paimtų iš Vilniaus darželio „Varpelis“, kokybės tyrimus. Juos atliko Kauno technologijos universiteto Maisto tyrimo instituto Maisto tyrimo centro specialistai.

Tyrimai parodė, kad piene, varškėje buvo gerokai mažiau baltymų ir mažesnio riebumo nei nurodyta ant pakuotės, rasta bakterijų, kurių ten apskritai neturėtų būti. Pieniškose dešrelėse ir dešroje rasta krakmolo, kurio neturėtų būti aukščiausios kokybės produktuose, kaip deklaruota etiketėje. Vaikams neturėtų būti duodama ir produktų su skonio stiprikliais, kurių taip pat aptikta.

Tad minėtų maisto produktų maistinė vertė – kur kas mažesnė nei deklaruojama, tad jų nauda – kur kas menkesnė, bet parduodama už aukštesnės kokybės prekių kainą. Ką ir kalbėti apie tai, kad bakterijos kelia pavojų sveikatai, tad prekiauti tokiais produktais apskritai yra draudžiama.

Tokie rezultatai mažai tikėtini? Deja. Tyrimus pakartojo ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). Išvada ta pati – rastas ne vienas nekokybiškas produktas. Tarnyba tirti paėmė produktų iš penkių sostinės darželių ir iš „Pontem“ sandėlių. Iš 17 mėginių 6 neatitiko kokybės reikalavimų: karštai rūkyta dešra, virtos dešrelės, pienas, trinta varškė ir braškinis jogurtas.

Pieno produktuose neatitiko baltymų, angliavandenių kiekis, o dešrelės neatitiko standarto reikalavimų. Braškių džeme buvo rasta mažiau cukraus, nei nurodoma etiketėje, be to, etiketėje nenurodyta, kad į džemą dėta konservantų.

Tai aktualu daugeliui Vilniaus darželių, nes jiems maisto produktus vis dar tebetiekia vienas ir tas pats centralizuotas tiekėjas, nors viešųjų pirkimų sutartis su juo jau yra pasibaigusi.

Negana to, jo atstovai rastų trūkumų nesureikšmina, į krūtinę nesimuša ir viešai net neketina atsiprašyti darželių, vaikų ir tėvų, mokančių jiems pinigus, tiksliau, permokančių, kaip parodė tyrimų rezultatai.

Negana to, paskelbta, kad mokestis vilniečių darželinukų tėvams dar kils šeštadaliu – apytiksliai iki 8 litų per dieną.

Paradoksas, bet centralizuotai pirkdami maisto produktus Vilniaus darželiai priversti mokėti brangiau, nei Kauno darželiai pirkdami necentralizuotai, tai yra, galintys pasirinkti iš daugybės tiekėjų. Kauniečiams vaiko pusryčiai, pietūs, vakarienė ir dar užkandžių atsieina maždaug po 6-7 (pagal tai, ar tai lopšelio, ar darželio, priešmokyklinio ugdymo grupė) litus per dieną.

Kodėl toks skirtumas? Nežinia, ar tai sostinės pasirinktos sistemos nelauktos netikėtos pasekmės, ar suveikė didmenininko „Pontem“ apgalvotos pastangos ir įgyvendintas verslo planas.

Beje, jau turėjęs įvykti naujas konkursas dėl maisto produktų tiekimo Vilniaus miesto darželiams yra sustabdytas. Juo domisi specialiosios tarnybos.

Kad ir kaip baigtųsi šis tyrimas, džiaugiamės, kad tėvams kartu susitelkus pavyko pasiekti pirmųjų rezultatų – visuomenė atkreipė dėmesį į tai, ką vaikai valgo darželiuose, be to, Vilniaus vaikams bent jau kol kas tiekiamas kokybiškesnis maistas. Mūsų žiniomis, iš karto po spaudos konferencijos, kai buvo paaiškinta, kaip kenksmingais produktais maitinami vaikai darželiuose, imtas vežti kitų gamintojų pienas. Jį tyrusi VMVT bent jau bakterijų neaptiko.

Palyginimui ir savo vaikų mityba besirūpinančių tėvų džiaugsmui, VMVT 2013 m. Kauno darželiuose atliko 106 planuotus patikrinimus ir rado tik vieną pažeidimą, susijusį su produktų įsigijimu. Užpernai tokio nebuvo nė vieno. Prisiminkime, Vilniuje VMVT vienu kartu patikrintuose 5 darželiuose – 6 nekokybiški produktai ir eilė kitų pažeidimų.

Vilniuje vienas tiekėjais centralizuotai maisto produktus tiekia visiems darželiams, Kaune darželių bendruomenės maisto produktus įsigyja iš skirtingų tiekėjų, tad turi didesnius svertus nekokybiškų produktų tiekimo tiesiog netoleruoti.

Kaune pabandžius „prastumti” centralizuotų maisto pirkimų konkursą, Lietuvos tėvų forumo pakviesti ir susivieniję tėvai surinko daugiau kaip 7 000 parašų ir taip pristabdė galimas grėsmes bei galimą Vilniaus centralizuoto tiekimo scenarijų su  protu nesuvokiamomis pasekmėmis.

Lietuvos tėvų forumo pirmininkas Audrius Murauskas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.