Dėl Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pakeitimo projekto

LR Seimo nariams
LR Seimo Laikinajai grupei „Už žmogaus gyvybės ir sveikatos apsaugą nuo pradėjimo iki natūralios mirties“

VIEŠAS KREIPIMASIS

2022-05-11

Šeimos klausimais dirbančios NVO ragina LR Seimo narius nevaisingumo gydymo organizacines ir finansines problemas spręsti būdais, kurie neblogintų teisinės žmogaus embriono apsaugos ir nekeltų etinių ir moralinių problemų.

Nevyriausybinės organizacijos (toliau – NVO), dirbančios šeimos klausimais, pakartotinai kreipiasi į LR Seimo narius, ragindamos nepritarti Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pakeitimo projekto Nr. XIVP-879 nuostatoms, kuriomis siūloma:

  • atsisakyti neterminuoto pagalbinio apvaisinimo metu sukurtų, bet tam nepanaudotų žmogaus embrionų saugojimo,
  • iš įstatymo išbraukti etinę nuostatą, jog pagalbinio apvaisinimo metu sukurtas embrionas gali būti naudojamas tik moters pagalbiniam apvaisinimui.

NVO ragina spręsti kūdikio negalinčių susilaukti porų nevaisingumo gydymo organizacines ir finansines problemas būdais, kurie inter alia neblogintų teisinės žmogaus embriono apsaugos Lietuvoje, nekeltų etinių ir moralinių įtampų visuomenėje ir  nesukurtų etinės sąžinės prieštaravimo dilemos pagalbinio apvaisinimo procese dalyvaujantiems medikams. Kreipimąsi palaikančios NVO siūlo:

  1. Pritarti pateiktam LR Seimo narių pasiūlymui, jog už pagalbinio apvaisinimo metu sukurtų, bet tam nepanaudotų žmogaus embrionų saugojimas būtų kompensuojamas Privalomo sveikatos draudimo fondo arba valstybės biudžeto lėšomis;
  2. Įgyvendinti pagalbinio apvaisinimo metu sukurtų, bet tam nepanaudotų žmogaus embrionų donorystės programą (Prenatalinio įvaikinimo programą);
  3. Įsteigti nevaisingumo statistikos registrą, kuriame būtų kaupiami duomenys apie vaiko negalinčias susilaukti poras (tai leistų valstybei turėti realią informaciją apie tai, kiek Lietuvoje yra nevaisingų porų, kiek iš jų galėtų susilaukti vaiko pagalbinio apvaisinimo būdu) ir jų nevaisingumo priežastis (tai leistų valstybei numatyti tinkamus ir tikslingus problemų sprendimo būdus);

Kadangi Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pakeitimo pro jektu ketinama įteisinti vaisingumo išsaugojimo paslaugas, inter alia apimančias ir lytinių ląstelių paėmimą, konservavimą ir saugojimą (Projekto 2 straipsnis), NVO siūlo svarstyti galimybę dėl perteklinių embrionų kūrimo kylančias problemas spręsti ne žmogaus embrionų, bet moteriškų lytinių ląstelių (kiaušialąsčių) šaldymo būdu, kurių panaudojimas nesukuria etinių ir moralinių problemų.

Pasirašo:
Laisvos visuomenės instituto direktorė Diana Karvelienė
Rengimo šeimai asociacijos pirmininkas Ramūnas Aušrotas
Pasaulio gydytojų federacijos „Už žmogaus gyvybę asociacijos pirmininkė Eglė Markūnienė
Sąjungos „Vardan šeimos” pirmininkė Edita Morkūnienė
Asociacijos „Už gyvybę” pirmininkė Zita Povilonytė
Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos pirmininkė Violeta Vasiliauskienė
Asociacija Lietuvos tėvų forumas pirmininkas Kęstutis Mikolajūnas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.