Pirmasis 2013 metų visuotinis Lietuvos tėvų forumo susirinkimas

Sausio  25 d. įvyko visuotinis Lietuvos tėvų  forumo susirinkimas.

Erdvę  susirinkimui suteikė  Kauno Panemunės pradinės mokyklos  bendruomenė.Labiau tinkamą vietą mokinių tėvus vienijančios organizacijoms nariams ir svečiams surasti būtų sunku. Šios mokyklos bendruomenė per 20 metų sukūrė darnius santykius tarp mokytojų, mokinių ir jų tėvų. Jie save laiko didele šeima.

 Pirmoji  susirinkimo dalis buvo skirta  susipažinimui su unikaliomis Panemunės  mokyklos  bendruomenės patirtimis ir pasiekimais. Apie savo mokyklą pasakojo mokinių tėvai ir mokyklos vadovė Virginija Rupainienė. Sunku perduoti žodžiais, kiek daug įkvepiančių gerųjų patirčių, kurios naudojamos šioje mokykloje, išgirdome: pvz. tėvai ateina į klases skaityti knygų vaikams, o tarp mokyklos tėvų esantys 7 psichologai gelbsti organizuojant tėvų savišvietą. Panemunės pradinėje veikia  atsakingos tėvystės užsiėmimai, tėvų iniciatyva organizuojamos kelios tradicinės mokyklos šventės. Jos labai populiarios ir sutraukia jau prieš kelis metus baigusių šią mokyklą vaikų tėvus. Tėvai yra įkūrę paramos mokyklai fondą, kurio valdyba, tardamasi su visa bendruomene, planuoja prioritetinius mokyklai projektus. Kiekvieną penktadienį mokykla susirenka visos mokyklos ryto ratui. Tai – ypatingas renginys, į kurį susirenka vaikus atlydėję tėveliai, mokytojai ir visos mokyklos mokiniai. Visi norintys dalyvauti vos sutelpa didžiulėje sporto salėje.

Mokyklos vadovė ir tėvai pakvietė aplankyti mokyklos erdves. Visos klasės – jaukios ir savitai, skoningai įrengtos. Klasė – tai didelė erdvė, kurios viena dalis skirta mokymuisi – joje suolai dažniausiai buvo sustatyti darbui grupėse, bet jų išdėstymas nuolat keičiamas, priklausomai nuo to, kokią pamoką yra sumaniusi mokytoja. Šalia mokymosi zonos – poilsio erdvė, kurioje minkšti baldai, lentynos su lavinančiais žaidimais, nedidelė klasės bibliotekėlė. Panemunės pradinės šeimininkai taip pat aprodė unikalią mokyklos biblioteką, kurioje gausu įdomių knygų ir lavinimo priemonių, taip pat – kompiuterių.

Aplankėme  įspūdingą Menų menę, kurioje vyksta lipdymo iš molio, dailės ir kitų menų užsiėmimai. Lankėmės valgykloje, kuri labai greitai gali pavirsti dar viena ugdymo erdve – tereikia surinkti sulankstomus stalus ir suolus. Užsukome į erdvią sporto salę, kurioje vyksta mokyklos šventės, varžybos, jau anksčiau minėti mokyklos “Ryto ratai”. Kartą savaitėje į salę sportuoti renkasi tėveliai. Tuo laiku, kai vieni tėveliai sportuoja, šalia esančioje nedidelėje salėje vyksta tėvų pramoginių šokių pamokos.  Ekskursiją baigėme su pakylėta nuotaika ir įkvėpti tikėjimo, kad tai pasiekiama visiems, kurie išdrįsta sau išsikelti jiems svarbius iššūkius ir atkakliai siekia tikslo. O siekti verta, nes visa tai – vaikams.

Antroje susitikimo dalyje visus LTF narius ir svečius pakvietėme į susipažinimo ratus. Smagu buvo matyti atvykusius tiek senus pažįstamus, tiek ir naujai prisijungusius bičiulius iš įvairių Lietuvos miestų ir vietovių. Susirinkime dalyvavo tėvai iš Klaipėdos, Alytaus,  Vilniaus . Galime pasidžiaugti, kad daugiausia susitikime buvo dalyvių iš Kauno. Susipažinti su Lietuvos tėvų forumo veikla pasiliko ir tėvai iš svetingosios mokyklos, kurioje lankėmės.  Labai džiugino jaunų žmonių būrys, kai dar neturėdami savo vaikų, jauni žmonės skiria savo laiko veikloms, susijusioms su mokykla ir ugdymu.

LTF pirmininkas Audrius Murauskas pristatė 2012 metų veiklas. Smagus buvo pirmininko apžvalginis pranešimas apie jau metus sėkmingai vykdomą LTF projektą “Darni šeima, tvari mokyklos bendruomenė – ateities Lietuva”. Produktyviausia susirinkimo dalis – tai darbas grupėse, kuriose analizavome aktualias LTF nariams ir svečiams veiklas 2013 metams. Akcentavome neformalųjį ugdymą, ikimokyklinį ugdymą, ugdymo įstaigų bendruomenių stiprinimą, informacijos skalidą etc. Taip atsirado 2013 metų veiklos gairės, kurie tik sustiprino LtF keliamus tikslus bei uždavinius.

Susitikimą užbaigėme ratu, kaip visada, pasidalindami, kaip praleidome puikų laiką. 6 valandos neprailgo nė vienam.

Įkvėpėme vieni kitus naujiems darbams, pastiprinome viens kitą.

Sieksime ir toliau prisidėti prie švietimo tikslų įgyvendinimo.

Linkime mums sėkmės.

 

Prisijunkite ir Jūs.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.