Dėl neformalaus ugdymo krepšelio finansavimo 2020 m.

LR Seimo Pirmininkui
LR Seimo Švietimo ir mokslo komitetui
LR Seimo Kultūros komitetui
LR Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetui
LR Seimo Žmogaus teisių komitetui
LR Seimo Biudžeto ir finansų komitetui
LR Seimo nariams

Tėvai yra sunerimę dėl galimų trikdžių neformalaus ugdymo pasirinkimui, kuris gali nutikti, jeigu bus vadovaujamasi ŠMSM ministro įsakymu, apribojančiu neformalaus ugdymo prieinamumą ir įvairovę daugumai Lietuvos vaikų, nes numatomi tik keli prioritetai – Švietimo, mokslo ir sporto ministro 2019 m. lapkričio 18 d. pasirašytas įsakymas „Dėl švietimo ir mokslo ministro 2018 m. rugsėjo 12 d. įsakymo Nr. V-758 „Dėl Neformaliojo vaikų švietimo lėšų skyrimo ir panaudojimo tvarkos aprašo patvirtinimo pakeitimo“ Nr. V-1316, kuriame numatytos nuostatos, kurios griaus tai, kas per pastaruosius kelerius metus yra pasiteisinę:

6. Jei NVŠ lėšų yra mažiau nei vaikų, norinčių dalyvauti NVŠ programose, lėšos pirmiausia skiriamos vaikams, turintiems specialiųjų ugdymo poreikių, atsirandančių dėl įgimtų ar įgytų sutrikimų, nepalankių aplinkos veiksnių, taip pat mokiniams, gaunantiems socialinę paramą arba turintiems teisę į socialinę paramą.“

bei

„61. Finansuojant NVŠ programas prioritetas teikiamas STEAM (angl. Science, Technology, Engineering, Art (creative activities), Mathematics) krypties NVŠ programoms, skatinančioms gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos ir matematikos tyrimų ir eksperimentines veiklas, ir toms programų kryptims, kurių nevykdo švietimo teikėjai, veikiantys savivaldybėje.“

Todėl prašome 2020 metų biudžete numatyti reikiamą lėšų kiekį, kad būtų išlaikyta bent tai, kas jau yra sukurta ir duoda didelę pridėtinę vertę visapusiškam vaikų ugdymui, kas sudaro sąlygas įgyvendinti švietimo įstatymo tikslus – išugdyti savarankišką, atsakingą, kūrybingą asmenybę.

Atkreipiame dėmesį, kad visi mokiniai mokyklose mokosi pagal tą pačią ugdymo programą, tačiau ateityje dirbs skirtingus darbus. Todėl neformalus švietimas ypač svarbus atrandant ir ugdant savo talentus ir pomėgius bei planuojant karjerą.

Prašome sudaryti sąlygas išlaikyti bent tokias pačias neformalaus ugdymo apimtis su tokiomis pačiomis sąlygomis – šiuo metu beveik 100 000 vaikų yra finansuojami neformaliam švietimui pagal 15 Eur kiekvienam mėnesiui modelį, daugiau nei 3000 neformalaus vaikų švietimo būrelių veiklą organizuoja daugiau nei 2000 organizatorių, vaikams svarbios veiklos pasiekiamos tolimesnėse vietovėse – miestų pakraščiuose ir kaimuose.

Lietuvos tėvų forumo pirmininkas
Darius Trečiakauskas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.