SAM atsakymas dėl vaikų sugrįžimo į mokyklas

2020-05-13 Paklausėme sveikatos apsaugos ministerijos, nes girdėjome daug baimių dėl grįžimo į mokyklas. 2020-05-28 d. gavome atsakymą.

Žemiau pateikiame siųstus klausimus ir prisegame atsakymą.

Rengiantis atverti mokyklas, tėvams kyla daug klausimų. Pagrindiniai apima 2 sritis, izoliaciją ir personalą:

  1. Kaip užtikrinsime klasių izoliaciją? Bendrų patalpų naudojimą (koridorių, rūbinių, valgyklos, sporto salės? O nuo 5 iki 10 klasės kabinetinį pamokų organizavimą, kur klasė migruoja tarp kabinetų ir mokytojas tarp klasių? Sakykime, Pilaitės Mažvydo progimnazijoje, kurioje virš 1600 mokinių mokosi. 11-12 klasės nebeaktuali sąvoka, kaip klasė, nes kiekvienas turi individualų ugdymo planą ir vaikai maišosi.
  2. Kaip bus testuojami pedagogai? Savanoriškai, skatinami?
  3. Ar tėvai galės atsisakyti vesti vaiką į mokyklą, jei jiems nepakaktų įrodymų, kad mokykloje bus saugu?

Dauguma miestų mokyklų nepritaikytos jose būti ilgesnį laiką, jose fiziškai per ankšta. Priešingai, nei vaikų darželiuose, kur vaikai grupėje gali būti visą dieną. Miestų mokyklos yra perpildytos. Per pertrauką koridoriai jose tampa panašūs, kaip viešas transportas piko metu. Praeiti koridoriumi gan sunku ir neįmanoma nesusidurti… O ką jau kalbėti apie distancijos laikymąsi.

Žemiau vienos mamos laiško ištrauka, kaip pavyzdys.

„Esu trijų vaikų mama, su mokyklinio amžiaus ir priešmokyklinukė, noriu paskatinti diskusiją dėl vaikų grąžinimo į mokyklas likus savaitei iki mokslo metų pabaigos. Ar tai racionalus sprendimas:

1. Mes puikiai žinome, kad savaitę reikėjo prisitaikyti prie nuotolinio mokymo, dabar tiek pat laiko reikės vaikams adaptuotis ir išmokti dirbti klasėje.

2. Ar įmanoma mokykloje užtikrinti saugias sąlygas, darželinukams reikalavimas valgyti atskirai grupėse ir būti  tik savo grupėje, o kaip mokyklos valgyklos, kur valgo visi?

3. Kaip bus su rūbinėmis tiek prieš kūno kultūros pamokas, tiek atėjus į mokyklą, kai vaikai nusirengia viršutinius (lauko) drabužius, juk ten aerozolių plitimo galimybė labai didelė, kas ten dezinfekuos, žiūrės atstumo ir t.t.?

4. O kaip pertraukos, kaip reikės laikytis atstumo, kai mokykla perpildyta, joje mokosi virš 1600 vaikų, Pilaitė, Vilnius), kiekvienam vaikui po mokytoją pastatys, ar kaip bus?

5. Gimnazistai jau baigia išeiti programas, nes ŠMM ministras paskelbė, kad 2020 m. bus sutrumpinti, mokytojai suskubo suintensyvinti mokslus ir gegužės 29 d. baigti programas, tai ką veiks vaikai mokykloje, mokytojai bus užsiėmę dvyliktokų egzaminais?  Ministras atsakytų- neformalus ugdymas, taip kaip jis vyko iki šios, graudu, o šioje situacijoje bus apribojimai, reikalavimai saugumui, tai koks ugdymas vyks?

Nejaugi vyresnėlių neformalus ugdymo kaina bus mūsų vaikų sveikata?“

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.