Sunki kuprinė į mokyklą, ką daryti

Photo by: Senior Master Sgt. Elizabeth Gilbertreleased

Vilniečio penktoko senelė, kuri sutinka savo anūką prie mokyklos po pamokų, skundėsi, kad kuprinė sveria 8 kg.

Sveikatos biuras pateikia rekomendacijų tėvams, kaip rinktis kuprines, į ką svarbu atkreipti dėmesį. Rekomendacija čia.

Paprašėme pagalbos, ką daryti, kai matome per savo vaikų kuprines. Atsakymas žemiau.

Eksperimento dėlei pasvėrėme trečioko (Vilniečio) kuprinę – 4,3kg:

  • Pratybos ir A4 formato kartono aplankas, sąsiuviniai su aplanku, užrašų knygutė, albumas – 2,7 kg
  • Rašymo priemonės su penalu ir flomasteriai – 0,7 kg
  • Kuprinė ir kitos smulkmenos – likusi dalis
  • Neįskaičiuota užkandžių dėžutė ir gėrimo buteliukas, sportinė apranga ar kitos kartais reikalingos priemonės.

Vaikas (berniukas) sveria apie 35 kg, kuprinė be maisto sudaro ~12% vaiko svorio. Kiek daugiau už rekomenduojamus 10%, bet neviršija maksimalių 15% vaiko svorio.

Laba diena,

                      džiugu, kad ir tėvai kelia šią problemą, kurios sprendimui nepakanka tik sveikatos specialistų pastangų. Sunkios kuprinės problema egzistuoja seniai ir ne tik Lietuvos mokyklose. Visuomenės sveikatos specialistai nuo 2003 m. periodiškai organizuoja kuprinių svėrimo akcijas, kad atkreipti mokyklų bendruomenių, visuomenės bei leidėjų dėmesį į šią problemą, darančią įtaką vaikų sveikatai. Nacionaliniu mastu toks tyrimas paskutinį kartą buvo atliktas 2014  m. Vėliau buvo atsisakyta organizuoti tokius tyrimus šalies mastu, o šią iniciatyvą perėmė savivaldybėse įsteigti visuomenės sveikatos biurai, kurių viena iš funkcijų yra visuomenės sveikatos priežiūros organizavimas mokyklose. Mokyklose dirbantys visuomenės sveikatos specialistai, atsižvelgdami į vietos prioritetus ir poreikius, organizuoja kuprinių svėrimą. Vienose savivaldybėse kuprinių svėrimo akcijos vykdomos kasmet, kitose  kas keleri metai.  Pvz., Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras kasmet mokslo metų pradžioje sveria pradinukų bei 5-6 kl. mokinių kuprines. Čia nuoroda į jų tyrimus: http://www.sveikatosbiuras.lt/lt/stebesena/vaiku-ir-paaugliu-sveikata/.

Sunkios kuprinės priežastys yra įvairios: mokiniai nešiojasi visos savaitės vadovėlius; gausus kiekvieno mokomojo dalyko pratybų skaičius, sunkūs vadovėliai (o ypač patrauklūs, ant gero popiriaus spausdinti užsienio kalbų vadovėliai); gausus kiekis papildomų spalvinimo ir rašymo priemonių; ugdymo procese nenaudojami daiktai (žaislai); įsigyta nemokyklinė kuprinė (kuprinių mados) ir tt. Lyginant Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro kelerių metų tyrimų duomenis galima pamatyti, kad vienais metais keliais procentais sumažėja vaikų nešiojančių per sunkias kuprines, kitais metais vėl padidėja. Todėl galime daryti prielaidą, kad kuprinių svoris priklauso ir nuo mokyklos pasirenkamų vadovėlio tipo bei pratybų skaičiaus. Netgi atskiri mokytojai toje pačioje mokykloje renkasi skirtingus vadovėlius ir nusimato skirtingą pratybų poreikį. Vieniems to paties dalyko mokytojams reikia pratybų sąsiuvinių, kitiems – ne. Todėl mokyklos bendruomenė turėtų bendru susitarimu, atsižvelgus į esamą situaciją (atskirų vadovėlių svorį, kuprinių svorius, vadovėlių palikimo galimybes ir pan. ) spręsti dėl pratybų reikalingumo. Tėvai šiuo klausimu taip pat turi išsakyti savo poziciją.

Mokyklos šią problemą žino, bet sprendža įvairiai: įsigyja du vadovėlių komplektus, kad nereiktų vaikams nešiotis; įsirengia asmenines mokinių spinteles palikti papildomiems dailės, kūno k. ir kitų dalykų reikmenims; pasirenka tam tikrus vadovėlių tipus (pvz. vienas vadovėlis visiems pradinuko mokomiesiems dalykams, kuris keičiamas kas mėnesį); organizuoja trumpus mokymus vaikams apie kuprinės saugą, kaip susikrauti kuprinę, kokius būtinus reikmenis reiktų nešiotis ir pan. Kai kurios leidyklos taip pat prisideda prie problemos sprendimo, padalindamos metinį vadovėlių turinį į atskirus lengvesnius, plonesnius leidinius.

Tėvai, pirkdami vaikui naują kuprinę taip pat turėtų atkreipti dėmesį į kuprinės svorį, nes kartais net ir tuščia kuprinė yra pakankamai sunki. Remiantis Lietuvos higienos normos HN 41:2016 „Mokyklinės kuprinės. Bendrieji ir specialieji sveikatos saugos reikalavimai“ nuostatomis, mokyklinių kuprinių svoris, išskyrus kuprines su ratukais, turi būti: pradinių klasių moksleivių kuprinių – ne didesnis kaip 700 g, vyresniųjų klasių moksleivių kuprinių – ne didesnis kaip 1 000 g. Šioje higienos normoje yra išdėstyti ir kiti reikalavimai mokyklinėms kuprinėms.

Taigi, vieno universalaus sprendimo būdo nėra. Mokyklos tėvų bendruomenė kartu su visuomenės sveikatos specialistu turi dalyvauti priimant sprendimus, kurie daro įtaką mokinių nešiojamų kuprinių svoriui.

Galimi problemos sprendimo būdai:

  • 1.       Teikti moksleiviams, mokytojams, tėvams informaciją apie saugų ir sveikatą tausojantį kuprinės nešiojimą.
  • 2.       Rekomenduoti mokyklų steigėjams ir vadovams aprūpinti mokinius antrais vadovėlių egzemplioriais.
  • 3.       Rekomenduoti mokyklose įrengti vietas, kur mokiniai galėtų palikti namų darbams nereikalingas priemones.
  • 4.       Rekomenduoti mokytojams aiškiai moksleiviams pasakyti, kokius vadovėlius ar pratybų sąsiuvinius reikia atsinešti kitai pamokai.
  • 5.       Skatinti moksleivius įsigyti/nešioti tik mokyklines kuprines ir jas nešioti taisyklingai.

Gražios dienos,
Pagarbiai
Daiva Žeromskienė
Vaikų sveikatos skyriaus vedėja
Tel. (8 5) 236 0493
El. paštas: daiva.zeromskiene@smlpc.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.