Dėl vaisių ir daržovių programos ugdymo įstaigose

LR Žemės ūkio ministerijai

DĖL ĮSAKYMO DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2017 m. LIEPOS 25 D. ĮSAKYMO nr. 3d-489 „DĖL VAISIŲ IR DARŽOVIŲ BEI PIENO IR PIENO PRODUKTŲ VARTOJIMO SKATINIMO VAIKŲ UGDYMO ĮSTAIGOSE PROGRAMOS 2017–2023 MOKSLO METŲ STRATEGIJOS PATVIRTINIMO“ PAKEITIMO PROJEKTO

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad netinkama, nepalanki sveikatai mityba turi neigiamos įtakos gyventojų lėtinių neinfekcinių ligų, tokių kaip kraujotakos sistemos ligos, piktybiniai navikai, cukrinis diabetas ir kitų ligų vystymuisi bei didina gyventojų mirtingumą. Kiekvienos visuomenės svarbiausias uždavinys yra užtikrinti gerą vaikų ir suaugusiųjų sveikatą bei kokybišką gyvenimą.

Sveikatai palanki mityba gali tapti svarbia priemone užtikrinant, kad mažėtų antsvorį turinčių ir nutukusių asmenų skaičius bei rizika atsirasti ir vystytis lėtinėms neinfekcinėms ligoms.

Labai svarbu pasiekti, kad būtų vartojama pakankamai daržovių ir vaisių, kurių PSO rekomenduoja vartoti ne mažiau kaip penkis kartus per dieną ir vienam asmeniui per dieną jų suvartoti bent 400 gramų. Lyginant su vaisiais, daržovių rekomenduojama per dieną suvartoti daugiau, t. y. apie 3–5 porcijas, o vaisių – 2–4 porcijas.

2014–2015 m. SMLPC atlikto ikimokyklinio amžiaus (1–7 m.) vaikų, nelankančių ikimokyklinio ugdymo įstaigų, mitybos tyrimo duomenimis, kasdien ir kelis kartus per dieną tiek šviežias, tiek virtas ar keptas daržoves (išskyrus bulves) vartoja tik apie 60 proc., o šviežius vaisius ir uogas – 68,5 proc. ikimokyklinio amžiaus vaikų.

Produktų įvairovė suteikia didesnę tikimybę, jog visos organizmui būtinos medžiagos bus pasisavintos natūraliai su gaunamu maistu. Įvairovė yra raktas į sveiką mitybą, todėl kiekvieną kartą valgydami vis kitokių daržovių, t. y. įvairių atspalvių – žalių, geltonų, oranžinių, raudonų; šviežių, virtų, šaldytų, troškintų ir pan., užtikrinsime pilnavertę mitybą – sveiką gyvenseną.

Todėl ypač svarbu nesureikšminti vienos ar kitos daržovės ar vaisiaus, nevaržyti tėvų ir ugdymo bendruomenių pasirinkimo laisvės, o sudaryti sąlygas per vaisių ir daržovių programą užtikrinti vaisių ir daržovių įvairovę, kuri padės gerinti  mūsų vaikų sveikatą. Reikalaujame nesudarinėti dirbtinių apribojimų ar papildomų sąlygų  nurodant vaisių, daržovių pateikimo formą, būdus, pakuotes ir pan.

Lietuvos tėvų forumo pirmininkas
Darius Trečiakauskas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.