Dėl Marijampolės savivaldybės galimų neteisėtų veikų diegiant el. pažymėjimą

Vyriausybės atstovui Marijampolės apskrityje
Valstybinei duomenų apsaugos inspekcijai
Viešųjų pirkimų tarnybai
Specialiųjų tyrimų tarnybai
Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai

Į Lietuvos tėvų forumą kreipėsi grupė tėvų, gyvenančių Marijampolės savivaldybėje. Šių tėvų vaikai lanko valstybines mokyklas, esančias Marijampolės savivaldybėje. Savo kreipimesi tėvai išreiškė susirūpinimą, kad skubos tvarka, be jokio viešo aptarimo su bendruomene ir mokinių tėvais, nepateikus viešai jokios informacijos nei Marijampolės savivaldybės internetiniame puslapyje, nei ugdymo įstaigose, skubiai ir be kompromisų per prievartą bandoma diegti elektroninius mokinio pažymėjimus. Apie šią diegiamą naujovę mokinių tėvai nebuvo iš anksto informuoti, su jais tartasi nebuvo, tėvų bendruomenės nuomone ir požiūriu šiuo klausimu niekas iš Marijampolės savivaldybės atsakingų asmenų nesidomėjo.

Tėvai savo vaikų mokytojų tik išvakarėse buvo informuoti, jog kitą dieną vaikai atvyktų į mokyklą pasirengę fotografuotis el. mokinio pažymėjimui. Jokio tėvų sutikimo daryti vaikų portretinėms nuotraukoms mokyklos administracijos iš tėvų nėra prašiusios ar gavusios. Buvo trumpai pasakyta, kad kol kas ši paslauga bus teikiama nemokamai ir prigrasinta, jog, tėvams jos atsisakius, jų vaikai negalės eiti į mokyklos valgyklą valgyti šilto maisto, nes valgykloje nebeliks galimybės atsiskaityti grynaisiais pinigais. Marijampolės savivaldybės tėvams kyla pagrįstų nuogąstavimų, kad šiai „reformai – modernizacijai“ nėra tinkamai pasiruošta, kad su jais niekas nesitarė ir neieškojo visoms pusėms priimtiniausio sprendimo, kad galimai šitas klausimas skubotai norimas „prastumti“ dėl kažkurių savivaldos asmenų asmeninio intereso.

Niekas nediskutavo ir nekėlė klausimo: kokią realią naudą šie pažymėjimai suteiktų moksleiviams? Kokia yra naudos kaštų analizė ir koks finansinės naštos svoris guls ant tėvų pečių? Kodėl nebuvo prašoma tėvų sutikimo prieš fotografuojant jų vaikus? Kodėl viešai nėra žinoma kas, kur ir kaip kaups vaikų asmens duomenis? Kas yra atsakingas už asmens duomenų apsaugą? Kodėl visiems apribojamos galimybės atsiskaityti grynaisiais pinigais, nepaliekant kito pasirinkimo? Kodėl „kažkas“ sprendžia už tėvus ir apriboja vaikų galimybės ugdyti jų finansinį ir ekonominį raštingumą, lavinti tokias vertybes, kaip atsakingumas, sąžiningumas bei pasitikėjimas, neteisėtai atimdami galimybę atsiskaityti valstybės piniginiais vienetais? Ar buvo skelbtas viešasis konkursas elektroninių pažymėjimų gamybai ir kokios sąlygos bei reikalavimai buvo numatyti jame? Kuri įmonė laimėjo konkursą arba buvo pasirinkta be konkurso? Ar numatyta įmonė turi leidimą tvarkyti asmens duomenis? Ar numatyta įmonė galės ir sugebės užtikrinti tinkamą asmens duomenų apsaugą?

Todėl prašome įvertinti, ar Marijampolės savivaldybė nepažeidžia pamatinių mūsų valstybės piliečių laisvių ir teisių, ar neviršija įstatymų jai suteiktų teisių ir įgaliojimų, ar savivaldybės tarnautojai nepiktnaudžiavo savo tarnybine padėtimi, ar nebuvo pažeisti kiti viešojo administravimo sritį reguliuojantys teisės aktai ir reikalavimai.

Lietuvos tėvų forumo pirmininkas                                                     Darius Trečiakauskas

Gavome VDI atsakymą:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.