Tėvų ir šeimų organizacijų pareiškimas dėl naujų mokslo metų

LR Prezidentui Gitanui Nausėdai
LR Seimo Švietimo ir mokslo komitetui
LR Seimo Sveikatos reikalų komitetui
LR Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetui
LR Seimo nariams
LR Ministrei Pirmininkei Ingridai Šimonytei
LR Švietimo, mokslo ir sporto ministrei Jurgitai Šiugždinienei
LR Sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui
LR Socialinės apsaugos ir darbo ministrei Monikai Navickienei

Tėvų ir šeimų organizacijų pozicija / pareiškimas dėl naujų mokslo metų

2021-09-02  Nr. 202109021

Švietimas yra tas pamatas, ant kurio statoma valstybės dabartis, ateitis ir jos visuotinė gerovė. Pandemija pademonstravo akivaizdų valdžios negebėjimą adekvačiai reaguoti į esamą situaciją, o visa eilė padarytų krizinės situacijos valdymo klaidų privertė iš naujo pamatyti ir įvertinti mums jau įprastas vertybes. Teko iš naujo įvertinti gyvos ir kontaktinės mokyklos reikšmę mūsų vaikų ir visų mūsų gyvenime. Sudėtingomis aplinkybėmis tapo akivaizdu, kad tinkamai išugdytų socialinių emocinių kompetencijų svarba, kertiniai savarankiškumo, mokėjimo mokytis įgūdžiai, kūrybiškumas, nenumaldomas smalsumas ir motyvacija yra tai,  be ko vaikai ir šiandieninė visuomenė negali išgyventi ir egzistuoti. Neįprasta situacija išgrynino ir mokyklų bendruomenių stiprybes – pedagogų profesionalumą, bendradarbiavimą, gebėjimą nuolat tobulėti ir teikti pagalbą tiems, kam labiausiai jos reikia, tėvų susitelkimą ir atsakomybę bei dažną pagalbą sudėtingose ir neeilinėse situacijose.

JTO Vaiko teisių konvencija, LR Civilinis kodeksas ir Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas apibrėžia, kad tėvai yra atsakingi už vaiko auklėjimą ir vystymąsi. Tėvų atsakomybė pagal įstatymus yra iki tol, kol vaikai sulaukia pilnametystės, t. y. iki aštuoniolikos metų. Tėvų atsakomybė apima ne tik vaikų priežiūrą, jų dvasinį ir moralinį ugdymą, bet ir jų sveikatos priežiūrą. Tėvų atsakomybė nepasikeičia ir nepasibaigia vaikui peržengus mokyklos slenkstį. Vaikas netampa valstybės nuosavybe tik dėl to, kad ateina į valstybinę švietimo sistemą. Todėl jokie veiksmai vaikų atžvilgiu, tarp jų ir sveikatos priežiūros, negali būti atliekami be tėvų informavimo, jų dalyvavimo ir jų sutikimo. Tėvai atlikdami savo, kaip tėvų, pareigas turi pirmumo teisę prieš visus kitus asmenis.

Todėl mes, tėvų ir šeimų organizacijos, pasirašiusios šį susitarimą, pareiškiame:

  • Kontaktinis ugdymo būdas ne tik labiausiai atitinka vaiko interesus, yra produktyviausias mokytojui, siekiančiam mokinio pažangos, bet ir vienintelis tikrasis ir prasmingas vaikų žengimo švietimo ir mokslo pažinimo keliu būdas.
  • Būtina užtikrinti kontaktinį ugdymą visus mokslo metus be jokių diskriminacinių ir teisiškai nepagrįstų „galimybių“ pasų – visiems moksleiviams ir aukštųjų mokyklų studentams.
  • Nepertraukiamo kontaktinio ugdymo užtikrinimas turi būti susietas ne su „situacija“ ligoninėse (lovų skaičiumi), bet tik su konkrečiais užsikrėtimais ar ligos židiniais ugdymo įstaigose.
  • Jokio vaikų iki 18 metų skiepijimo be tėvų ar globėjų rašytinio sutikimo.
  • Bet kokios testavimo formos privalo būti tik rekomendacinio pobūdžio.
  • Mokyklose kaukių dėvėjimas turi būti tik rekomendacinio pobūdžio visoms amžiaus grupėms.
  • Vyriausybė privalo užtikrinti nepertraukiamą fizinį mokinių aktyvumą (lauke ar pan.) ir kitus papildomus užsiėmimus moksleiviams, įskaitant neformalų švietimą bei laisvalaikio veiklas.
  • Vyriausybė privalo užtikrinti visokeriopą kontaktinę mokymosi ir emocinę pagalbą moksleiviams ir studentams visos pandemijos metu, o ypač kontaktinę pagalbą specialiųjų poreikių turintiems vaikams, nes jiems yra sunkiausia.
  • Jokios vakcinų reklamos ar agitacijos mokyklose, nes tai pažeidžia galiojantį Farmacijos įstatymą.
  • Privalu gerbiant mokytojus ir jų apsisprendimą sudaryti sąlygas jiems dirbti nepasiskiepijus ir testuojantis už valstybės lėšas.
  • Natūralus imunitetas ir sveikas gyvenimo būdas yra pagrindinės priemonės, stiprinančios sveikatą ir padedančios apsisaugoti nuo įvairių užkrečiamųjų ligų.
  • Vyriausybė privalo nustoti priešinti visuomenę ir dėti visas įmanomas pastangas, kad būtų atstatytas pasitikėjimas valstybe ir jos institucijomis.
  • Tik bendras visos visuomenės susitelkimas, bendras tarimasis ir geriausių sprendimų radimas, tenkinantis pirmiausia vaikų, tėvų ir pedagogų bendruomenės interesus, yra vienintelis galimas ir teisingas kelias iš šios nelengvos situacijos.

Pasirašo:
Lietuvos tėvų forumo tarybos pirmininkas                                                           Darius Trečiakauskas
Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos vadovė                                                    Violeta Vasiliauskienė
Laisvos visuomenės instituto vadovė                                                                    Diana Karvelienė
Sąjungos „Vardan Šeimos“ pirmininkė                                                                  Edita Morkūnienė
Mokymosi šeimoje asociacijos vadovė                                                                 Agnė Kundrotienė
Asociacijos „Šviesos kampelis“ vadovė                                                                  Jolanta Lipkevičienė
Šeimos instituto vadovė                                                                                        Jolanta Ramonienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.